Topicus maakt impact met ICT onderwijs middelbare school!

ICT wordt iedere dag weer onlosmakelijk verbonden met ons leven. Dat gaat niet alleen op voor de medewerkers van Topicus, maar ook voor (middelbare) onderwijsinstellingen. Hoe stomen zij leerlingen op een goede manier klaar om een plek in te nemen in deze maatschappij en wat is het goede qua methode, opzet, materiaal of doel? Hoe geeft Topicus invulling aan zo’n uitdaging? Gideon Haan (servicemanager Topicus Zorg) deelt zijn ervaring over de ICT kennismakingsmodule.

Samenwerking
Op het vlak van ICT werden Topicus en Saxion Hogescholen benaderd door Mark Dirken van middelbare school Etty Hillesum Lyceum – Het Vlier in Deventer. Mark heeft al jarenlang de vurige wens om meer aandacht aan het ICT vak te geven en om deze landelijke uitdaging te realiseren ging hij op zoek naar samenwerkingen in de regio. De klik met Saxion en Topicus was er direct en na enkele overleggen was een ICT-project voor leerlingen van 4 havo en 5 vwo geboren.

Het doel van het ICT-project was o.a. het wegnemen van de aanname dat ICT alleen over code gaat, dat ICT niet (altijd) suf of stoffig is en dat we continu puzzels oplossen in allerlei vormen. De inschrijving was vrijwillig, 14 weken werken tijdens het 8e en 9e uur op vrijdagmiddag leverde de leerling een certificaat op.

23? Srsly?
Tot onze grote verrassing was de eerste groepssamenstelling nagenoeg gelijk verdeeld tussen mannelijke en vrouwelijke leerlingen. Ondanks de onaangename lestijden volgden drieëntwintig leerlingen de eerste editie van de kennismakingsmodule!

Did IT
De hele softwareontwikkelingscyclus kwam aan bod tijdens dit project: van een idee of probleem, naar requirements, design, ontwikkeling en de verkoop. Het project werd ingedeeld aan de hand van deze fases, onder begeleiding van Topicus medewerkers en student assistenten van Saxion.

De kern van het project bestond uit twee casussen; het maken van een webpagina met eigen design, verrijkt met content van elders (bijvoorbeeld Instagram) en een platform game gemaakt in Unity.

Voor de week van grote finale konden de leerlingen hun demo of presentatie insturen. De professionele vakjury van Topicus beoordeelde de inzendingen en stelden een heus juryrapport op. De vier hoogst scorende inzendingen mochten daadwerkelijk presenteren bij Topicus tijdens de afsluiting. Na de presentaties werd middels een publieksstemming de ultieme winnaar gekozen.

En het waren meer dan terechte winnaars! Het winnende team ontwikkelde een plakboek voor ouderen om, hoe ze het zelf noemden, ‘the social media gap met ouderen te vullen’. Een simpele website, achter een werkende inlog, waarbij je eenvoudig plaatjes en video’s kan uploaden en delen met je familie. Geen bergen aan functies, maar gericht op de basisfunctionaliteit: een strak design en een uitstekende presentatie.

Vervolg
Een korte pauze tot augustus dit jaar en dan volgt de volgende editie. Dat de ICT kennismakingsmodule een succes is, dat is bij Topicus, Saxion en het Etty Hillesum duidelijk geworden!

 

Topicus Finance – Amsterdam

John M. Keynesplein 12, Amsterdam

Topicus Finance – Deventer

Singel 25, Deventer

Topicus Hoofdkantoor – Deventer

Singel 25, Deventer

Topicus Finance – Groningen

Helperpark 270 - 298, Groningen

Topicus Zorg – Groningen

Helperpark 270 - 298, Groningen

Topicus Finance – Zwolle

Zuiderzeelaan 23, Zwolle

Topicus Legal – Zwolle

Zuiderzeelaan 23, Zwolle

Topicus Onderwijs – Deventer

Singel 9, Deventer

Topicus Onderwijs – Enschede

M. H. Tromplaan 10-12, Enschede

Topicus Overheid – Enschede

M. H. Tromplaan 10-12, Enschede

Topicus Onderwijs – Nijmegen

Keizer Karelplein 32F, Nijmegen

Topicus Onderwijs – Utrecht

Winthontlaan 200, Utrecht

Topicus Zorg – Deventer

Keizerstraat 43, Deventer

Topicus Zorg – Leiden

Doezastraat 2A, Leiden

Topicus Zorg – Utrecht

Da Costakade 45, Utrecht

Topicus Zorg – Wageningen

Costerweg 1K, Wageningen