Serieus werk en studeren tegelijkertijd, opgave of uitdaging?

Student Artificial Intelligence Davey Schilling, werkt naast zijn studie inmiddels twee jaar met veel plezier bij Topicus! Davey deelt zijn ervaring en geeft antwoord op de vraag of serieus werk en studeren tegelijkertijd mogelijk is.

Dit is een vraag die bij menig student door het hoofd gaat, op het moment dat de bankrekening bekeken wordt aan het einde van de maand en het leengeld weer als sneeuw voor de zon is verdwenen. Er zijn natuurlijk ook studenten die al op hun vijftiende als vakkenvuller zijn begonnen of een bijbaantje in de horeca hebben weten te bemachtigen, maar uiteindelijk liever een studie gerelateerde baan willen vinden. Tot die categorie behoorde ook ik zo’n anderhalf jaar geleden nog. Ik vertoefde vanaf mijn veertiende tot tweeëntwintigste levensjaar op de deli-, brood- en kaasafdeling van de Albert Heijn in Lelystad. Waar ik ook later, naast mijn studie Artificial Intelligence in Groningen, nog steeds elke zaterdag naartoe reisde om mijn rekening te kunnen spekken.

Naast mijn studie deed ik ook veel nevenactiviteiten. Zo heb ik bijvoorbeeld twee studiereizen georganiseerd bij studievereniging Cover (naar Stockholm en Uppsala in Zweden en zelfs naar Nieuw-Zeeland!) en heb o.a. in de onderwijscommissie gezeten, om vervolgens mezelf te wagen aan het besturen van de studievereniging zelf. Dit smaakte naar meer en ik besloot om mij te verdiepen in het bedrijfsleven. Het voelde altijd als iets waar ik in de toekomst wel een keer mee in aanraking zou komen, maar nu werd het tijd om daadwerkelijk een kijkje te nemen in de wereld waar ik eigenlijk nog niet veel van af wist (ik had vooral het idee had dat het suffe leventje daar zou beginnen). Dus zo geschiedde het dat ik bij de Bèta Business Days – hét carrière-evenement voor bètastudies in Groningen – terecht kwam als acquisiteur, waar ik contacten mocht onderhouden met de bedrijven en deze overtuigen voor een deelname aan ons evenement.

Eén van deze bedrijven was het eigenzinnige Topicus, dat ik kende van verhalen over het eigen gebrouwen Gifkikkerbier en hun legendarische pizza-oven. Wat ze nou écht uitvoerden wist ik niet, behalve dat ze iets doen met ICT, bier en pizza’s. Hierin is echter verandering gekomen na dit geslaagde evenement, waardoor studenten een beter beeld kregen van waar Topicus voor staat, in welke gebieden zij opereren en aan welke projecten gewerkt wordt. Vanwege dit succes werd ik benaderd of ik interesse had om bij Topicus een kijkje in de keuken te komen nemen, wat ik zeker interessant vond, maar waar ik niet helemaal zeker over was, omdat ik ondanks mijn studie geen programmeerheld ben. Dit bleek geen probleem te zijn en na de kennismaking en sollicitatie mocht ik aan de slag als Functioneel Software Tester bij het Verloskunde team van Topicus Zorg!

In het begin was het testen een beetje onwennig, omdat het een heel andere uitdaging was dan mijn Albert Heijn baan, maar na verloop van tijd groeide ik in mijn testersrol en begon ik het werk steeds meer onder de knie te krijgen. Er is altijd een groot verschil tussen wat je leert op je studie en wat je in de praktijk toepast, dus deze gewenning komt iedereen bij zo’n stap tegen. Het geeft een groot voordeel om ook deze kant van de wereld die aansluit op mijn studie te beleven.

Inmiddels is het alweer anderhalf jaar later en heb ik steeds meer verantwoordelijkheden op mijn bordje gekregen en heb ik zelfs een presentatie mogen geven op de jaarlijkse Topicus conferentie voor nieuwsgierige studenten, heb ik op de Bèta Business Days de bedrijfsstand bemand en een presentatie gegeven over dit eigenzinnige bedrijf. Zelfs het bedrijfsuitje van onze afdeling naar Hamburg heb ik mede georganiseerd en ik ben gevraagd om te helpen met opzetten van de Topicus Zorg afdeling in Groningen!

Deze verantwoordelijkheden plus de te gekke events, maar bovenal de geweldige sfeer maken Topicus ook voor studenten een hele fijne werknemer. Studeren én werken is mogelijk en zeker bij een bedrijf als Topicus, waar je heel veel vrijheden krijgt en als student als een volwaardig werknemer wordt gezien. Het is slechts een kwestie van durf en inzet om op je plek terecht te komen. Dus durf de contacten te leggen en gewoon te gaan voor die plek en wie weet ervaar je hier net zo’n mooie tijd als ik! Kijk op www.werkenbijtopicus.nl voor alle (student) vacatures!

Topicus Finance – Amsterdam

John M. Keynesplein 12, Amsterdam

Topicus Finance – Deventer

Singel 25, Deventer

Topicus Hoofdkantoor – Deventer

Singel 25, Deventer

Topicus Finance – Groningen

Helperpark 270 - 298, Groningen

Topicus Zorg – Groningen

Helperpark 270 - 298, Groningen

Topicus Finance – Zwolle

Zuiderzeelaan 23, Zwolle

Topicus Legal – Zwolle

Zuiderzeelaan 23, Zwolle

Topicus Onderwijs – Deventer

Singel 9, Deventer

Topicus Onderwijs – Enschede

M. H. Tromplaan 10-12, Enschede

Topicus Overheid – Enschede

M. H. Tromplaan 10-12, Enschede

Topicus Onderwijs – Nijmegen

Keizer Karelplein 32F, Nijmegen

Topicus Onderwijs – Utrecht

Winthontlaan 200, Utrecht

Topicus Zorg – Deventer

Keizerstraat 43, Deventer

Topicus Zorg – Leiden

Doezastraat 2A, Leiden

Topicus Zorg – Utrecht

Da Costakade 45, Utrecht

Topicus Zorg – Wageningen

Costerweg 1K, Wageningen