Leerlingen EHL Het Vlier zetten eerste stappen in ICT

25 Havisten en vwo’ers van Etty Hillesum Lyceum Het Vlier krijgen de komende maanden een kijkje in de wereld van ICT. Met de Kennismakingsmodule leren ze in 15 lessen hoe een ICT-product tot stand komt. Van programmeren en ontwerpen, tot testen en beheren.

De module is een initiatief van Mark Dirken, docent op Het Vlier, Christiaan Mast en Eline Linskens van Topicus en Tristan Pothoven, docent van de nieuwe opleiding HBO-ICT op Saxion. Een uniek gezelschap van onderwijs en bedrijfsleven dat ICT aantrekkelijker wil maken voor jongeren.

Dreigend tekort aan techneuten

Want dat is nodig. Terwijl technologie een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven krijgen scholieren nauwelijks ICT-onderwijs en is er veel uitval op ICT-opleidingen. Daardoor dreigt een tekort aan techneuten. “Informatica bevindt zich in de vrije ruimte’’, zegt Mark Dirken. “Daardoor kunnen we geen volle klassen garanderen, waardoor we eerstegraads informaticadocenten geen voltijdaanstelling kunnen bieden. Bovendien is het voor een ICT-docent moeilijk om de snelle technologische ontwikkelingen in het werkveld bij te houden. Door mensen vanuit het bedrijfsleven gastlessen te laten geven lossen we deze problemen op. Daarnaast weten leerlingen na deze module direct of ICT iets voor hen is. Dat scheelt uitval op het hoger onderwijs, zoals bij Saxion.’’

Eline Linskens van Topicus ziet veel enthousiasme bij haar collega’s. “Wij beschikken natuurlijk over veel kennis en veel collega’s willen dat delen. Op deze manier kunnen ze oefenen met lesgeven. En misschien zitten er tussen de leerlingen wel toekomstige Topicus-medewerkers.”

“Weinig aandacht voor informatica”

Een aantal leerlingen zat echt te wachten op dit initiatief. “Ik vind het jammer dat er weinig aandacht is voor informatica op school’’, zegt havist Quinten Nierkens. “Vanaf de bovenbouw is er eigenlijk niets meer. Ik wil gamedesigner worden, dus deze module vind ik een mooie kans.’’

De kennismakingsmodule ICT duurt tot december. Alle betrokkenen zijn echter zo enthousiast geworden dat er al wordt nagedacht over een vervolg.

Topicus Finance – Amsterdam

John M. Keynesplein 12, Amsterdam

Topicus Finance – Deventer

Singel 25, Deventer

Topicus Hoofdkantoor – Deventer

Singel 25, Deventer

Topicus Finance – Groningen

Helperpark 270 - 298, Groningen

Topicus Zorg – Groningen

Helperpark 270 - 298, Groningen

Topicus Finance – Zwolle

Zuiderzeelaan 23, Zwolle

Topicus Legal – Zwolle

Zuiderzeelaan 23, Zwolle

Topicus Onderwijs – Deventer

Singel 9, Deventer

Topicus Onderwijs – Enschede

M. H. Tromplaan 10-12, Enschede

Topicus Overheid – Enschede

M. H. Tromplaan 10-12, Enschede

Topicus Onderwijs – Nijmegen

Keizer Karelplein 32F, Nijmegen

Topicus Onderwijs – Utrecht

Winthontlaan 200, Utrecht

Topicus Zorg – Deventer

Keizerstraat 43, Deventer

Topicus Zorg – Leiden

Doezastraat 2A, Leiden

Topicus Zorg – Utrecht

Da Costakade 45, Utrecht

Topicus Zorg – Wageningen

Costerweg 1K, Wageningen