Blog: Het Topicus avontuur van Senne Bobeldijk

Hoe het begon

Mijn Topicus avontuur begon in juli 2016, toen ik solliciteerde bij Topicus voor de bijbaan van Talent Sourcer. Al bij mijn eerste contact met Topicus werd duidelijk dat Topicus anders is dan andere organisaties. Met een heerlijke Topicus Gifkikker onder mijn arm liep ik na mijn sollicitatiegesprek de deur uit en een paar dagen later kreeg ik een telefoontje van recruiter Aard Knol dat ik was aangenomen. Het half jaar dat volgde, vloog voorbij met een gezellig teamuitje en een spetterend eindejaarsfeest. Toen het moment aanbrak dat ik moest afstuderen, wist ik zeker dat ik dit ook bij Topicus wilde doen.

Interne organisatie-identiteit

Het onderzoek naar de interne organisatie-identiteit was gericht op de kernwaarden van Topicus en bestond uit twee delen. Allereerst werd de identiteit volgens het bestuur en management gemeten, met behulp van diepte-interviews en een enquête. Daarna werd de identiteit gemeten onder 328 collega’s, om vervolgens de verschillen en overeenkomsten ik kaart te brengen. Als laatste schreef ik een intern communicatieadvies voor Topicus waarmee zij kunnen anticiperen op de resultaten.

Een hoop gezelligheid

Ik kreeg veel vrijheid om mijn opdracht zelfstandig op te pakken. Het was even wennen van flexibele schooldagen naar een 40-urige afstudeerweek, maar op deze manier leerde ik de organisatie en collega’s snel kennen. De medewerkers bij Topicus (ook wel Topicanen genoemd) zijn zeer toegankelijk en waren bereid om tijd vrij te maken voor mijn onderzoek. Ook door deel te nemen aan activiteiten als de Batavierenrace en het Topicus Voetbaltoernooi leerde ik veel nieuwe collega’s kennen. Bovendien zijn deze activiteiten ontzettend goed georganiseerd! Ik kan wel zeggen dat je best een beetje verwend wordt door Topicus.

Kennisdeling

Aan het einde van de afstudeerperiode presenteerde ik mijn bevindingen aan andere Topicanen, afstudeerders en stagiaires op het Topicus Studentencongres. Het studentencongres biedt afstudeerders en stagiaires een mooie kans om te oefenen voor hun eindpresentatie en elkaars werk te bekijken. Het is echt tof om te zien hoeveel verschillende disciplines bij Topicus terecht kunnen en wat voor gave applicaties zij ontwikkelen.

Aan de slag

Mijn afstudeerperiode was een hele leerzame en fijne tijd! Leuk om te vertellen: 17 juli ben ik gestart als interne communicatiemedewerker en ga ik aan de slag met mijn eigen advies! Mijn Topicus avontuur is dus nog niet voorbij…

Topicus Finance – Amsterdam

John M. Keynesplein 12, Amsterdam

Topicus Finance – Deventer

Singel 25, Deventer

Topicus Hoofdkantoor – Deventer

Singel 25, Deventer

Topicus Finance – Groningen

Helperpark 270 - 298, Groningen

Topicus Zorg – Groningen

Helperpark 270 - 298, Groningen

Topicus Finance – Zwolle

Zuiderzeelaan 23, Zwolle

Topicus Legal – Zwolle

Zuiderzeelaan 23, Zwolle

Topicus Onderwijs – Deventer

Singel 9, Deventer

Topicus Onderwijs – Enschede

M. H. Tromplaan 10-12, Enschede

Topicus Overheid – Enschede

M. H. Tromplaan 10-12, Enschede

Topicus Onderwijs – Nijmegen

Keizer Karelplein 32F, Nijmegen

Topicus Onderwijs – Utrecht

Winthontlaan 200, Utrecht

Topicus Zorg – Deventer

Keizerstraat 43, Deventer

Topicus Zorg – Leiden

Doezastraat 2A, Leiden

Topicus Zorg – Utrecht

Da Costakade 45, Utrecht

Topicus Zorg – Wageningen

Costerweg 1K, Wageningen